luni, 3 noiembrie 2014

Bilanț


  Dragi români, nu știți să pierdeți. Și nu știți să pierdeți pentru că nu știți să câșigați.
  Și nu știți să câștigați, pentru că o victorie adevărată are nevoie de timp. Dar voi vreți acuma, repede, în cinci minute, cât bateți acolo o mămăligă, sau cât citiți o carte de corina ozon... Românii preferă vodevilul, comedia de bulevard, fleacul, snaks-ul. Locul comun. Și să votăm acuș pe loc, pe fugă ce ne pică în mână ca să ne luăm de-o grijă. Esențialul le mănâncă din timp, ei se grăbesc. Se grăbesc ca să treacă pe lângă el. Se grăbesc ca să trăiască prost.
...Un salt calitativ se face în timp. Timp pentru învățare. Timp ca să pricepi pe ce lume te afli. O lecție adevărată se decantează cu sudoare, o lecție adevărată, are nevoie de ceva vreme pentru însușirea ei. Și nu se face cu ură, nu sub impulsul lui 'ba pe-a mă-tii', nu e o povestioară rușinoasă cu "noi" și "ei", "să moară, să crape...". Fiindcă suntem cu toții în căldarea asta care se cheamă istorie, sau patrie, sau cum s-o chema...
  În clipa asta nu suntem decât o nație care se urăște pe sine. Cam ce alegeri ai putea face în momentul când te urăști pe tine? Poți fi înțelept? Nu, nu poți. Când te urăști pe tine, nu știi cum să-i dezamăgești mai tare pe cei care te iubesc cu adevărat.
... În schimb, o victorie adevărată durează, are efecte în timp. Căci te schimbă pentru totdeauna. Și pentru care merită să ai răbdare.
  Din tot ce am văzut, am priceput că cea mai ușoară cale, paradoxal te îndepărtează de la destinul tău. În nici un caz nu te apropie de el. Câștigi ușor, pierzi ușor, sună cunoscut cum vine asta, așa-i?
...cam așa fu și cu alegerile.
  Iar lucrurile astea chiar se văd cu ochiul liber, vi le-ar spune și ponta dacă ar avea puțină minte. Sau interes. N-are.
  Poate aveți în vedere chestiile astea pentru turul doi și nu vă mai grăbiți ca fata mare la măritat. Și nu vă mai găsiți profeți de ocazie...

Niciun comentariu: