joi, 20 ianuarie 2011

Breathe sau despre calm. Highlander

Calmul interior e o liniste care vibreaza, daca s-o putea spune si asa... E premisa concentarii (la oameni, la zei nu stiu, poate e marea concentrare)

... e portativul pe care iti asezi singur notele - in deplina cunostinta de cauza, banuiesc.

In credinta crestina (spun, pentru ca ea e mai aproape, mai la indemina), calmul interior vine din ascultare: stim ca El vorbeste in soapta, atunci cand gandurile tac.

2) Apoi, prezentul (prezentul e adevarul) se asuma in totalitate, cu similaritati si contrarii, cu ce te reprezinta si cu ce crezi ca nu (Asuma-ti, nu te identifica!)
Astfel, reactiile iti vor fi prompte, realiste si meritate. Vei fi bogat!
Altfel, iti vei crea inchisori interioare, caci prezentul nu incremeneste, prezentul e pantha rei!
Atentie, inertia se combate prin efort! Asta n-are cum sa fie usor... uneori ustura.

3) Nu te teme sa te contrazici!. Contradictia de adineaori este adevarul clipei urmatoare. Din suma clipelor rezulta adevarul mare, care se reactualizeaza astfel de la secunda la secunda. Astfel, realitatea se va regenera!

4) Nu incerca totul cu mintea, mintea omeneasca e strimta din simplul motiv ca e doar un instrument de masura. (Nu e, deci, centrul vietii).
Mintea fragmenteza dupa principiul "Divide et impera". Trecutul, prezentul si viitorul (luate separat) sunt doar trick-uri ale mintii, incapabila sa se identifice cu globalul! Globalul e felul in care suntem nemuritori.

5) Un om e toate astea luate impreuna, inmultite cu mila iubirii: Sa nu ranesti! sau Iubeste pe aproapele tau, ca pe tine insuti! (Iubeste, nu te identifica: coloanele unui edificiu, ca si oamenii, creeaza spatii de raspuns!... si tocmai am stabilit ca nu trebuie sa te identifici nici macar cu tine insuti)

Corolar:
Fiecare din noi e o devenire; o devenire iubind devenirea aproapelui.

Premise:
- Platon, Tales din Milet;
- Siluan Athonitul;
- intelepciune Zen via Osho, pe care l-am citit mult candva...


Evident, astept comentarii...



11 comentarii:

Anonim spunea...

eu cred ca ar trebuie sa scrii asa cum ti-ai scrie tie... si comentariile doar sa fie pe langa

sigur asta ajuta la a gasi un echilibru

Iulia Georgeta Popescu spunea...

Elza, si? ... n-am scris asa? :)... dar comentarii tot astept

Elza spunea...

nu, nu ai scris asa. ai scris ca pentru altii. ca pe ceva informativ, nu ca pe ceva trecut prin toata fiinta ta

Iulia Georgeta Popescu spunea...

Bravo! Tocmai despre asta e vorba: e trecut prin toata fiinta mea (si o spun cu certitudine!), e atit de bine asumat, incat am reusit sa obiectivez! Deci, mi-a iesit! (daca nu ma crezi acum, mai citeste o data textul)

Elza spunea...

tu stii mai bine...

Iulia Georgeta Popescu spunea...

...inca ceva, Elza: eu sunt actrita, nu scriitoare, dar ceea ce am scris aici e arta mea!
(explicata, daca vrei)

Elza spunea...

stai linistita. nici eu nu sunt

Iulia Georgeta Popescu spunea...

haha

Ben Ungar spunea...

Textul tau, inainte de orice,e o suma complexa de concepte,filosofii si uneori conotatii biblice, la care,cinstit vorbind, si din respect pentru tine, nu poti cuprinde nici macar in doua fraze un raspuns coerent. Asta explica predilectia mea pt.3 si 4. Daca punctul 3 rezuma un adevar aproape axiomatic, pot sa-ti spun ca 4 (cel putin mie) imi pare de-a dreptul nihilist.(mintea omeneasca). Cat despre ezoterism, in ciuda faptului ca o armata de inteligente se zbate sa releve valentele unei existente educate in spiritul zen(sa zicem), nu din comoditate, ci prin prisma kantiana
a criticii facultatii de judecare(pure sau practice) nu fac decat sa-mi insusesc o parte care poate fi alaturata conceptului meu de a exista (frumos, armonie,existenta in perimetrul cetatii - relationarea).
Prezentarea textului ar face perceperea lui mai usoara daca ai atenua putin punitivul ca maniera convesationala.

Iulia Georgeta Popescu spunea...

Ben , iar te ataci! Nu-i punitiv, nu te grabi (vezi, iar esti expeditiv). Tocmai mi-am declarat permisele, provenienta tonului e din gandirea Zen, ea e mereu exemplificata in acest fel. un fel personalizat si cu semnul exclamrii la sfirsit, care implica trairea, executarea, nu doar declararea faptelor tale (intentia)... Citeste putin Osho, o sa te convingi.

... zen (implicit Osho sparg "perimetrele", nimic nu ingradeste nimic, totul curge...

Nu inteleg, cum sa doresti sa fii o persoana intuitiva si sa nu intelegi toate astea la un loc, luate ca un tot

Iulia Georgeta Popescu spunea...

si, nu maintereseaza prea mult translatia kantiana si nici faptul ca Zen e privit ca ezoterism , cata vreme dupa asemena filosofie (-zen) se poate trai... trai de bun simt