marți, 8 septembrie 2015

Cireșica, the house of the rising sun


  Cireșica se naște la ora 5 dimineața în casa lui Soare Răsare, un general care a luptat alături de Napoleon la Berezina; prezența lui acolo nu a fost remarcată de nimeni, întrucât el aparține speciei literare a letopisețului iar fracezul, mai fudul, se știe că e fan cronică neam de neamul lui. Așa se face că Napoleon a cam murdărit steagul pe acolo.
Revenit printre ai săi, Soare Răsare o aduce pe lume pe Cireșica, fată frumoasă și bălaie pe care el și draga lui o iubesc ca pe ochii lor din cap. Iubita lui Soare Răsare e o fată lungă, aproape prea deșirată, cu păr și mai lung pe care o cheamă Delta D. Așa i-a rămas numele și azi, ba i s-a dus și vestea de lungă și deșirată ce este. De frumoasă, e frumoasă, nimic de zis. Cireșica noastră primește la botez un inel pe care ea, mai târziu îl pierde în poala mamă-sii care, taman în ziua aia s-a găsit să-și scuture lungana ei fustă verde. Fusta s-a agățat în niște mărăcini, așa că a lăsat-o acolo. Locul pierderii se numește și astăzi Tulcea care înseamnă "de-a lungul", că tare lungă mai era și mama asta a ei.
Acum, Cireșica e la ea în cameră și așteapă s-o ducă taică-su la biserică. Se mărită cu un boier din partea locului pe unde-și pierduse ea inelul când era copil. E îndrăgostită până peste urechi și are nervi. Va primi azi inelul sau nu? Cireșica, mai bine pune mâna și dă cu niște apă pe față, spală-te pe dinți sau folosește ața dentară, că dinții nu te ajută dacă nu te îngrijești și o să-ți pice cât ești tu de frumoasă... Dar Cireșicăi îi tremură mâinile și are nervi în continuare, v-am spus că e îndrăgostită, amână mereu să se spele pe dinți. Are halenă, amărâta. Și o dată suflă peste ăla în biserică tocmai când să-i pună popa Chiril lipoveanul pirostriile. Cireșico, ce faci fată, o ceartă popa, iar nu te-ai spălat azi pe dinți... Ei, și n-apucă s-o certe bine sfinția sa, om cam aspru și abătut, că halena îi împietrește pe toți. Așa se face că el rămas până în ziua de azi împietrit în chipul bisericii lipovenești de rit vechi care ține de Kiev și care suie (și continuă să suie) pe deal în sus către monument. Cireșica, ei bine, Cireșica a rămas agățată de logodnicul ei până în ziua de azi, și e casa aceea gălbuie care stă de dimineața până seara cu ochii-n soare pe strada Gloriei din Tulcea, că așa îl chema pe viitorul ei bărbat, Gloriu, uitai să vă spun...

✦Notă: Casa Cireșica există într-adevăr în Tulcea pe strada Gloriei la numărul 33 și stă să cadă cu dinții în țărână de neîngrijită ce este. Fiind una din cele mai frumoase case din Tulcea, aceasta de mai sus e o pisanie ce abia așteaptă să fie aplicată pe peretele interior al distinsei, imediat după multdorita ei renovare.

Niciun comentariu: